
"e o zi de duminică. iubesc duminicile. sunt cele mai frumoase. ele dețin stropul de tristețe care vine din orice lucru frumos care este pe sfârșite. mă fac mereu să le apreciez, să le adulmec, să le gust și să le trăiesc altfel.
noi nu am avut niciodată zile de duminică, zile scăldate în lumină aurie. poate că nici nu ar fi trebuit să avem duminici, căci sunt mult prea scurte. pentru orice.
aș vrea să luam micul dejun împreună!
mă uit la "breakfast at tiffany's". audrey hepburn îmi amintește mereu de tine și de obsesia ta pentru ea.
în această zi de duminică, am încercat să-mi amintesc cum ai apărut, de unde?
chiar nu știu...
ai apărut mult prea brusc cu toate lucrurile tale: gesturile uneori copilărești și tâmpe, rochiile ciudate și pantalonii mult prea scurți, agrafele de păr cu winnie the pooth, norah jones, etta james și muzica ta franțuzească (cine mai ascultă astăzi edith piaf???), tabieturile tale, băile tale lungi și delicios de leneșe, ceaiurile de vanilie cu scorțișoară, felul în care savurai o tartă cu fructe, răsfățurile dulci și tânguirile melodioase, parfumurile, cărțile, cd-urile, pasiunile tale pentru india și japonia (deși nu ai fost niciodată acolo), pentru arta egipteană, pentru biografiile criminalilor în serie, pentru poeziile lui e.e. cummings, revistele și filmele tale vechi sau de neînțeles pentru mine (până la tine nu am auzit de kim ki-duk, chan-wook park sau kar wai wong, iar tarantino și almodovar nu m-au fascinat niciodată!)
ai apărut dintr-odată cu toate obsesiile tale...
am realizat imediat cât de banală a fost existența mea până atunci, cât de perimat și de prăfuit era totul.
stăteam lângă tine și te-aș fi ascultat ore întregi vorbind. n-am mai întâlnit pe nimeni ca tine, care să vadă și să simtă ca tine, care să trăiască, să iubească și să se exprime așa.
aveai mereu ceva de spus. de obiectat. aveai o părere pentru absolut orice. nimic nu-ți era indiferent. păreai mereu neliniștită, pentru ceva... pentru cineva.
chiar și atunci când erai teribil de relaxată și-mi spuneai că suferi de-o melancolie vagă, existențială, aveam senzația că minți, doar de dragul scenariului, doar pentru a impresiona.
erai ca o actriță vagă și veselă, melancolică și dezolată, imorală și cumpătată. erai câte puțin din fiecare. erai precum audrey hepburn în "breakfast at tiffany's", fascinantă și imprecisă.
până la tine nu am știut că oamenii-și cheluie și ultimii bani pe chestii inutile: o carte, o placă de vinil, o jucărie decorativă sau un pampon (pe care cu siguranță nu l-ai folosi nicodată)!
mă enerva teribil un lucru: că întodeauna înainte de a cumpără o carte, deschideai la ultima pagina și citeai sfârșitul. doar dacă finalul era satisfăcător, citeai cartea. nu puteai să-ți pierzi timpul inutil pentru ceva care avea să se termine prost. nu am înțeles niciodată de ce...
spune-mi! dacă ai fi putut să citești ultima filă a cărții noastre, ai mai fi trăit povestea?"
răspunsul ei: "da"