
Când spun
Jean-Paul Gaultier, îmi vin în minte trei chestii/imagini: tricou marinăresc (și implicit viespi), Madame (unul dintre parfumurile mele preferate) și excentricitate (aka teribilism, nebunie). De departe favoritul meu (fără a-i omite pe
Zuhair Murad, Elie Saab și Prada - dar ei îl secondează), Jean-Paul este un guru țicnit al modei.
Are atât de mult succes în rândul clienților săi filipinezi încât, într-o călătorie în arhipeleag, Guvernul nu a vrut să-i acorde viza pentru a se întoarce în Franța, decât după încheierea unui acord între cele două țări ca să-l păstreze...
Când era mic, Jean-Paul vroia să devină brutar. Pasionant, nu? Ca și cugetările lui, deloc devenite clișee:
"Nu trebuie să-ți fie rușine de faptul că ești diferit, de originile tale."
"Manechinul gândește, vorbește, simte și are o opinie."
"Descoperirea celuilalt începe printr-o întâlnire."
Dacă există un designer căruia nimeni nu-i contestă talentul, acela este Jean-Paul Gaultier. Totuși i s-a spus mereu "copilul teribil al modei". De ce?

"Copil", sigur. Pentru faptul că a început de tânăr. 18 ani!
"Al modei", e normal. Lucrează în domeniu dintotdeauna.
Dar "teribil" poate avea mai multe înțelesuri...
Prima chestie teribilă pe care Jean-Paul a făcut-o în 1979:
o linie de bijuterii electronice. Trebuiau scoase înainte de duș, altfel exista riscul electrocutării.
A doua chestie, în 1985:
Fusta pentru bărbați. Numele colecției: "o garderobă pentru doi" care, așa cum exprimă și numele îți permite să faci ceva economii. Pentru a merge la psiholog, cred!
A treia lovitură, în 1989:
un disc în engleză. "How to do that" ("Cum să faci asta..") și totul e spus.

Al patrulea teribilism, 1990: sublimele
sutiene conice făcute celebre de Madonna sau... care au făcut-o celebră pe Madonna. Who knows?
A cincea operă de artă, în 1992:
o colecție de mobilier... MOBIL! Da. Mobil.
Și, în sfârșit a șasea excentricitate (acum trei ani):
Machiajul pentru bărbați.
Ca să nu mai punem la socoteală întregile colecții care se adresează unor consumatori elitiști și oarecum "nebuni". Așa... ca el!
Colecție de colecție reușește să mă impresioneze (la fel de tare ca recent decedatul Alexander McQueen) categoric și impulsiv. Ei bine, mă declar iremediabil îndrăgostită de Jean-Paul.
După ce am văzut totul, cred pe bună dreptate că Jean-Paul e țicnit. Dar, cum spunea și Aristotel: "Nu există geniu acolo unde nu există și un grăunte de nebunie!"
Și mai ales când aflăm că, în 1990, Jean-Paul avea o cifră de afaceri de 6 milioane de euro și că, peste 10 ani, cifra asta era de cinci ori mai mare, mă gândesc că poate nu-i chiar așa țicnită viespea (albă și albastră)!
2010 Spring Haute Couture Jean Paul Gaultier
Anul ăsta a luat-o pe drumul Mexicului! Tot drumul... A avut-o un band mariachi, gauchos, sombreros, haine mexicane în dungi, jeanși, șaluri spaniole și țigarete. Un fel de fiesta mexicană la Paris!
A avut un moment sublim cu un conquistator în armură și apoi a călcat apăsat în junglă. Dar, o junglă futuristă, cu ferigi imense și indigeni, gen Avatar. Azteci, turquoise în stil Moctezuma, tatuaje amazoniene și motive tropicale. Iată mesajul tribal eco:








































